MENÜ
- Kremalı ve safranlı midye dolması
- Pazılı balık dolması
- Ayva tatlısı
***
KREMALI VE SAFRANLI MİDYE ÇORBASI
-1,5 kg midye
-2 dal taze soğan
-40 gram tereyağı
-2 adet yumurta sarısı
-200 ml krema
-2 adet havuç
-1 adet pırasa
-1 adet kereviz sapı
-1 adet taze defne yaprağı
-1/4 demet maydanoz
-1,5 litre su
-Taze kekik
-1 çay kaşığı safran
-1 tatlı kaşığı tuz
-Karabiber
6 kişilik
Zorluk: 3
Hazırlık: 35 dakika
Pişirme: 35-40 dakika
Taze soğanları ince doğrayın ve 20 gram tereyağı ile derin bir tencerede kısık ateşte 5 dakika pişirin. Ardından üzerine midyeleri ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve tüm midyeler açılıncaya kadar ara ara karıştırarak pişirin. Soğumaya bırakın. Havuç ve pırasayı ince uzun rendeleyin. Kereviz sapını ince doğrayın. Kısık ateşte kalan tereyağı ile birlikte pişirin. Sebzeler yumuşayınca suyu, pırasanın yeşil yaprağının içinde birbirine bağladığınız defneyi, kekiği ve maydanozu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika daha pişirmeye devam edin. Midyeleri kabuklarından ayırın, açılmayan midye varsa onları kullanmayın. Süzgece tülbent koyun ve midye suyunu süzün. Sebze suyuna ilave edin. Safranı ılık midye ve sebze suyu karışımıyla açın. Safranı, kremayı ve yumurta sarılarını çırpın ve çorba suyuna ilave edin. Kaynamadan kıvam almasını sağlayın. Midyeleri ilave edin ve hemen servis yapın. Servis yaparken her porsiyona birer kabuklu midye ile süs yapabilirsiniz.
PAZILI BALIK DOLMASI
-2 demet pazı
-8 parça lagos fileto
-1 demet maydanoz
-1/4 demet taze nane
-2 demet taze soğan
-4 adet domates
-1 kutu domates püresi
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-2 tatlı kaşığı tuz
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
8 kişilik
Zorluk: 3
Hazırlık: 40 dakika
Pişirme: 40 dakika
Pazı yapraklarını tuzlu ve şeker attığınız kaynar suya batırın ve çıkarın. Yaprakları düzgün bir şekilde açarak bir tabağa yerleştirin. Maydanozları, naneleri ince ince kıyın.
Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Taze soğanları küçük küçük kesin.
Tüm bu malzemeyi domates püresi, toz şeker, tuz ve zeytinyağıyla karıştırın.
Balık parçalarını 3’e bölün. Pazı yapraklarının içine her bir parçayı yerleştirin.
Domatesli harcı bolca üstüne koyarak dolma şeklinde sarın. Tencerenizin dibini kaplayacak kadar zeytinyağı koyun, dolmalarınızı yerleştirin ve yarım su bardağı su ilave edin. Kalan harcı dolmaların üzerine ekleyin. Üzerine tabak kapatarak, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. 24 parça balık dolması elde etmiş olacaksınız.
AYVA TATLISI
-6 adet ayva
-1 su bardağı şeker
-2,5 çay bardağı su
-3 adet elma
-Elma için 1/2 çay bardağı şeker
-1 kibrit kutusu loğusa şekeri
-100 gram badem
-Kaymak
12 kişilik
Zorluk: 2
Hazırlık: 30 dakika
Pişirme: 35-40 dakika
Ayvaların kabuklarını soyun ve ikiye bölün. Orta çekirdeklerini ayıklayın. Çukur kısmı aşağıda kalacak şekilde teflon bir tepsiye yerleştirin. Şekeri üzerine serpin. Suyu ekleyin. Çekirdeklerinden 5-6 tane içine atın. Loğusa şekerini de ilave edin. Ağzını kapatın. Ayvalar pişene kadar kısık ateşte kaynatın. Ayrı bir yerde elmaları rendeleyin. Şekerle karıştırın. Fırına dayanıklı bir kaba ayvaları ters çevirerek çıkarın. Hazırladığınız elmaları ayvaların çukurlarına yerleştirin. Bademleri üzerine dik olarak batırın. 200 derecede ısıtılmış fırında kızarmalarını bekleyin. Soğuduktan sonra kaymakla servis yapın.
***
Program videoları için: Turkmax-Gurme / Hayat-Ağacı
Tarifler için: Turkmax-Gurme / Hayat-Ağacı
sevgili selin hanım,
aile kültürünüzü yemek birikimlerinizi paylaşmanız ne kadar hoş. siz de hoşsunuz . tariflerinizde sunumlarınızda hoş. elimden geldiğince takip ediyorum. sadece tüm dünyada kalkan artık kullanılmayan teflon ürünler kullanmanıza yada paketli ürünler kullanmanıza şaşırıyorum. bir de yanlış anlamazsanız midye yemekleri yapmanıza şaşırıyorum. et çok severim vegan yada vejeteryan değilim ama midyeler canlı iken pişiriliyorlar sanki siz ince duygusal duyarlı biri gibisiniz sizinle çok bağdaştıramıyorum .
yine de misyonunuzu takdir ediyorum ve başarılar diliyorum.
Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Evimizde ne zaman bir deniz ürününü pişirsek, onlara öncelikle minnet ediyoruz. Ben denizden ne çıkarsa yerim diyen bir babanın ve ona aşkla tüm zahmetine rahmen deniz mahsulü pişiren bir annenin kızıyım. İnsan ne gördüyse onu yaşıyor kendi mutfağında da. Pek tabii ekolojik dengeye zarar vermemeye en üst noktada hassasiyet göstererek. İnanın onlarsız bir Büyükada Sofrası düşünemiyorum. Sizlere gerçekten kendi mutfağımı yansıtmaya çalışıyorum. İçten sevgilerimi yolluyorum.