Selin’ciğim, bu soru yazlık normal bir ev olsa cevaplaması çok kolay. Ama bizim gibi tüm ailenin birlikte oturduğu, bir de çatı dahil 4 katlı bahçeli bir ev olursa, cevaplaması bir hayli zaman alacak. Ben en önemli detayları aktaracağım.
Kışlık evimize geçmeden, en az bir hafta önceden hazırlıklar başlar. Babamın duası, davetler Eylül 15 itibarı ile sonlanır. Açarken de kaparken de çatıdan başlarız. Çatı katımızı uzun zamandır gerektiğinde doğum günlerinde, davetlerde, özel günlerde kullandığımız aksesuarlar, torunların oyuncakları,simdi ise torun çocukları geldigi zaman kullanılan portatif eşyalar var. Evi açarken, nasıl elden geçirilip temizlenip istifleniyorsa, kapatırken de tekrar elden geçer, kırılanlar atılır, verilecekler verilir, kalanlar seneye yaza kullanılmak üzere sarılır. En güneşli odaya koyulur. Her yer temizlenir. Tuvaletler ovulur. Mutlaka lavoba açlar konur.
Bir alt kata geçilir. Burası yaşam alanı olduğu için daha bir özen ister. Dolaplar, şifonyerler, çekmeceler, kışlık eve götürmediğimiz giysiler, ayakkabılar var. Önce götüreceklerimiz ayrılır. Kalanların hepsi elden geçirilir, verilecekler verilir. Tüm dolaplar, şifonyerler, çekmeceler boşaltılır. Silinir, içlerine rutubeti alsın diye at kestaneleri konulur. Yatak takımları, pikeler, havlular, bornozlar hepsi temiz ütülenmiş bir şekilde, hurçlara konulur. Yine hangi oda daha güneş alıyorsa, o odaya taşınır. Evimiz her ne kadar ahşap olsa da bütün kışın yağmuru, karı evde bir rutubet kokusuna sebep oluyor. Bu nedenle dolap içlerinde hiçbir şey bırakmayız. Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra kat tertemiz temizlenir. Banyolar temizlenir. Yatakların koltukların üzerine kışın örttüğümüz örtülerimiz yayılır. Bir alt kata geçilir.
İşte evin en can damarı, en çok işin oldu kat budur. Aile büyüklerimiz bu katta yaşar. Hepimiz kahvaltı dahil, bu katta yemeklerimizi yeriz. Ana mutfağımız bu katta, o nedenle bu kat en sona bırakılır ki son dakikaya kadar servis aksamasın.
Gelelim bahçe katına, büyük tarafta en küçük kardeşimiz, eşi ve kızı oturur. Onlar adadan en çabuk göç eden aile bireylerimizdir. Aynı zamanda rutubete en müsait kat bahçe katı olduğu için. Orada da hiçbir giysi, ayakkabı bırakmayız, hatta televizyon, müzik seti gibi taşıyabileceğimiz her eşyayı yukardaki kata çıkartırız. Dolap içleri boşaldıktan sonra içlerine at kestaneleri, güzel koksun diye açıkta vanilya, çekmecelere boş olsalar da lavanta torbaları koyarız. Camlar, yerler banyolar özenle temizlenir. En alt kat olduğu için lavabo açlar konur. Kışlık örtüler kalan eşyaların üzerine serilir. O kat da bir daha ki yaza kadar açılmamak üzere kapanır. Gelelim bahçe katımızın küçük bölümüne. Burası da bizim evin en büyük yükünü çeken çok özel bir bölümdür. Küçük kardeşimiz bekarken ve evin en büyük torunu (araları 5 yaş) burada kaldılar. Siz de Mekin doğana kadar iki yaz yanılmıyorsam ,ara ara kalmıştınız. Tüm aile nasıl sevinirdik. Ece’ciğimle siz işe gittiğinizde ne güzel vakit geçirirdik. Şimdi ise bu benim için çok kıymetli olan bölüm. Evin bütün yükünü çeken bölüm. Benim bahçe katımın sağ kolu. Ne ararsam orada. Bahçe mutfağı da orada. Bu bölümde geçirdiğim her saniye çok değerli. Yaz başı özenle açtığız, bahçe davetlerinde kullandığımız her şey yıkanır kurulanır. Kiminin kutusu vardır yerleşir. Kimi sarılarak duvardaki büfeye yerleşir. Buradaki en önemli şey, yine rutubetten korunması gereken herseyin yukarı çıkması. Özellikle sofra örtülerimiz, bahçe takımlarının yastıkları. Orası da temizlenir. Diğer katlardaki işlemlerin hepsi uygulanır.
Gelelim orta kata, bu kat son dakikaya kadar hizmet verdiği için, en sona kalır. Evin erkekleri ve çocukları şehre gönderilir. Odalardaki işlemler diğerlerinden farklı değildir. Ama en önemli konu balkon eşyalarını bu kata sığdırmak. Her iki taraftaki balkon masaları ve koltuklar iyice temizlenir. İçeriye yerleştirilir. Aşağı kattan çıkan eşyalar da özenle yerleştirilir. Hepsinin üzeri kışlık örtülerle örtülür. Yine en güneşli odamıza tüm hurçlar yerleştirilir. Perdeler çekilir. Panjurlar kapatılır.
Bahçe katındaki camekanlı bir bölüm var. Bir baksanız bu kadar küçük yere bunlar sığar mı diye düşünürsünüz, halbuki sığar ve hatta bir de yer kalır… Bahçe mobilyaları, hepsi yıkanır temizlenir, tüm masaların vidaları sökülür. Ayakları katlanır, temizlenen camekanlı bölüme yerleştirilir. Çocukların büyük oyuncakları, bisikletler temizlenir, ters çevrilerek, bütün kış lastik üstünde kalmasın diye dizilir, şemsiyeler de temizlenir. Camlı bölmeye yerleşir. Tüm bahçe lambaları soğuktan zarar görmesin diye naylonlara sarılır.
Bir de küçük depomuz vardır. Biz ona saray deriz. O da bir daha ki yaza kadar mangalımızı, açıkta kalan bahçe malzemelerimizi misafir eder. En önemlisi her kattaki buzdolapları. Onlar sıra ile eritilir. Karbonatlı sularla temizlenir. Çok iyi kurulanır. Her kata gazete kağıdı serilir. Kapaklar aralık bırakılır. Tabii içindeki kalan malzemeler hiç bir zaman ziyan edilmez.
En son bütün bu işlemler gözden geçirilir. Panjurlar, kapılar kapatılır. Yedek anahtarlar her zaman bahçıvan da ve yardımcımızda bırakılır. Su saati kapatılır. Şohbenler en son kapandılar mı diye kontrol edilir. Elektrik şalterleri iner. Kapılar kitlenir, güzel günler güzel anılarla bir yaz daha biter.
Seneye iyi dileklerle dönmek üzere dualar edilir. Gözümüz arkada kalmadan kışlık ev telaşımız başlar.
Ben okurken bile yoruldum, şimdiden kolaylıklar diliyorum sizlere..
Gerçekten yorucu sizin yazlik evi kapatmaniz
BAYILDIM ,NE KADAR GÜZEL YAZMIŞSINIZ..Ne güzeldir büyük ,tutkun,bir arada yaşayan aileler.Bizde beraber yazlığa çıkmıyoruz ama mümkün olduğunca beraber oluyoruz..Aynı telaşları yaşıyoruz..Güzel birlikteliğiniz bozulmasın,sevgiler..
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim..
Tam yapılması gerektiği gibi.Bi sonraki seneye düzenli ve pırıl pırıl bırakmak evi..İçten sevgilerimle..
Harika,simdinin ozensizligine inat bayildim .Ben evlerin de esyalarin da ruhu olduguna inanirim bu nedenle cok begendim bir de yeni bir sey at kestanesinin rutubeti aldigini ogrendim , defterime not ediyorum tesekkurler